Színtípusok

Színek és évszaktípusok – miért is fontos ez?

Sokan keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy a személyes stílus kialakítása és fejlesztése során miért fontos a színeket, és nem csupán az aktuális stílusirányzatokat, a személyes preferenciát vagy a megfelelő szabásvonalakat figyelembe venni.
A válasz összetett, ugyanakkor végtelenül egyszerű: hozott “anyagból” dolgozunk. Minthogy a csontozatunkat, a magasságunkat, a testarányainkat, az arcformánkat nem tudjuk megváltoztatni, így ezeknek megfelelően öltözködünk, sminkelünk vagy választunk frizurát, úgy a természetes színeinknek – a bőrtónusunknak, a haj- és szemszínünknek – éppen olyan jelentőséget kell tulajdonítanunk, hiszen ezek is legalább olyan fontos adottságok.

Alapvetően hiszek abban, hogy a természet nem alkot rosszat, így mindenkinek azt szoktam tanácsolni, hogy szeresse meg és éljen a természetes tónusaival, és hangsúlyozza azokat a megfelelő színekkel.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Biztosan mindenkinek van olyan szín, amiben nem érzi jól magát, amiről úgy érzi, nem áll jól neki – csak azt nem tudja megfogalmazni, hogy miért. Ezzel szemben mindannyiunknak vannak olyan árnyalatok, amiket viselve magabiztosabbnak, szebbnek érezzük magunkat, és mások is megdicsérik rajtunk. Ennek az oka, hogy a természetes tónusainkkal harmonizáló színekben üdébbnek tűnik a bőrünk, ragyogóbb és tisztább a tekintetünk, míg azok a színek, amik ütköznek a természetes színeinkkel, sápasztanak, fáradttá teszik az arcunkat és sok esetben még öregítenek is.

A bőrszín-hajszín-szemszín hármasa és ezek természetes kontrasztja meghatározza, hogy hideg vagy meleg, világos vagy sötét illetve élénk vagy lágy típusba tartozunk, és ezeknek megfelelően milyen színtulajdonsággal rendelkező árnyalatok az ideálisak számunkra, vagy éppen miket érdemes kerülnünk. Egyszerű példával élve: egy hideg, világos, lágy típusú nőnek nem fognak jól állni a meleg, sötét vagy élénk színek, mert ütköznek a természetes adottságaival. Mindezen tényezők nem csupán az arc közelében hordott ruhadarabok szempontjából lényegesek, de meghatározzák azt is, hogy – festett haj esetén – milyen hajszín, milyen sminkszínek, sőt, hogy milyen ékszer- és kiegészítő színek előnyösek a számunkra.

A későbbi bejegyzésekben részletesebben is bemutatom az egyes évszaktípusokat, a jellemző tulajdonságaikkal és a számukra legmegfelelőbb színekkel. Tartsatok velem a továbbiakban is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük