Tippek

Vásárlási kisokos – Venni vagy nem venni?

Az elmúlt hetek kupon napos vásárlási dömpingjei és a szezonközi leárazások miatt úgy éreztem, megérett az idő egy olyan bejegyzésre, amelyben az okos vásárlás témáját járom körül. A tanácsadások során gyakran felmerül ez a kérdéskör, hiszen az ügyfeleim többsége éppen azért jön el hozzám, mert szeretne tudatosabbá válni az öltözködés, sminkelés, hajszínválasztás terén, és ezt a tudatosságot szeretnék alkalmazni a vásárlásaik során is. 

Úgy látom, egy idő után minden nő eljut arra a pontra, amikor az okosan, gyakorlatias irányelvek mentén, jó minőségű darabokból felépített ruhatárra való igény felülkerekedik az új ruhák tömkelege és a vásárlás feletti öröm érzésén. Kétségtelen, hogy az új ruhának, cipőnek, kozmetikumnak…stb. van egy meghatározhatatlan varázsa, és abban is biztos vagyok, hogy a “leértékelés” és a “kedvezmény” szavak láttán sokunkban beindulnak bizonyos megmagyarázhatatlan kémiai folyamatok… de amikor ott állunk a tömött szekrény előtt és úgy érezzük, nincs mit felvennünk, akkor érdemes kicsit átgondolnunk a dolgokat. Az ilyen helyzetek ugyanis túlnyomórészt a meggondolatlan impulzusvásárlásokból adódnak, amelyek csapdájába mindannyian könnyen beleesünk.

A fentiek kiküszöbölésére a legjobb módszer, ha már eleve céltudatosan megyünk vásárolni, és kizárólag azokat a darabokat visszük haza, amelyekre tényleg szükségünk van. Mi ennek a módja?

 • Legyünk tisztában saját magunkkal: ha tudjuk, milyen színek, fazonok állnak jól nekünk, nem fogunk pusztán amiatt megvenni valamit, mert éppen trendi vagy egy hírességen jól mutat.
 • Ne dőljünk be a trendeknek! Coco Chanel azt mondta: a divat változik, a stílus örök. Ezt szem előtt tartva érdemes inkább klasszikus, jobb minőségű alapdarabokat vásárolnunk, amelyek függetlenek az aktuális trendektől és minden korban, minden élethelyzetben megállják a helyüket. Ezt az alap ruhatárat lehet bővíteni, színesíteni néhány szezonálisan divatos darabbal, de a bázist mindenképpen a klasszikus szabású, örök darabok alkossák! 
 • Vásárlás előtt tegyük fel magunknak a következő kérdéseket, és csak akkor vegyük meg az adott darabot, ha az összesre igen a válasz!
  – Tényleg szükségem van rá?
  – Beilleszthető a ruhatáramba? Jól ki tudom használni?
  – Tudom kombinálni a már meglévő ruháimmal? (Soroljunk fel legalább három olyan, már meglévő ruhadarabot, amivel fel tudjuk majd venni!)
  – Megfelelő a színe, a fazonja és az anyaga is?
 • Ne vegyünk meg valamit csupán azért, mert olcsó vagy le van értékelve! Olcsó húsnak híg a leve, ezt nem is ragoznám tovább.
 • Ha nincs ellenérzésünk ezzel kapcsolatban, nézzünk körül second hand üzletekben: sokszor lehet találni egyedi, jó minőségű, gyakran új, címkés darabokat, amelyek garantáltan nem jönnek velünk szembe az utcán.

Ha a fenti irányelvek mentén vásárolunk, egy idő után érezni fogjuk, hogy a ruhatárunk okosan felépített, egymással jól kombinálható alapdarabokat tartalmazó kerek egészet alkot, emellett pedig észre fogjuk venni azt is, hogy a tudatos vásárlással nem csak időt-, energiát- és pénzt spórolunk, de a megjelenésünkkel kapcsolatban is magabiztosabbak leszünk.

Képek forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük