Színtípusok

Színtípusok 4. rész – Az ősz típus

Az évszaktípusok részletes ismertetésében elérkeztünk ahhoz a típushoz, amelynek képviselőivel a legritkábban találkozhatunk Magyarországon: az őszhöz. Mivel minden színtípus a természetben az adott évszakban jelen lévő színek alapján kapta az elnevezését, bizonyára nem nehéz elképzelnünk az ősz típusok palettáját: az őszi erdő pompázatos, mély, aranyló barnái, vörösei, sárgái, puha zöldjei mind-mind jelen vannak rajta. A szintén meleg tavasz típus élénksége viszont már nincs meg bennük: az ősz minden árnyalata sötét, tört és meleg

Az ősz típusú nőkre gyakran használják a “földanya” jelzőt, meleg, puha, barátságos földszíneik miatt. Bőrük meleg alaptónusú bézs vagy aranyló oliva árnyalatú, de mélyebb, mint a tavasz típusok üde bézses-barackos bőre. Anyajegyeik, szeplőik is aranybarnák vagy sárgásbarnák. Hajuk vörös, vöröses barna, aranybarna, meleg sötétbarna, mindig aranyló, rezes fényű. Szemük meleg tónusú aranybarna, olajzöld vagy mély pávakék.

Mindazon tört, mély árnyalatok, amelyek a többi színtípust fáradttá teszik és öregítik, az ősz típusnak csodás, aranyló ragyogást kölcsönöznek. Sminkszínekben is kizárólag rajtuk mutatnak szépen a terrakotta színek, a bronzosító és a nude árnyalatok.

Meleg ősz – Sötét ősz – Lágy ősz

Altípusai a meleg ősz (ősz-tavasz), a legmelegebb, legaranylóbb altípus, akinek csodásan állnak a terrakotta színek, az olívás árnyalatok, a mélyebb, törtebb sárgák, mint az okker, a mustársárga és a borostyán. A sötét ősz (ősz-tél) altípusnak minden színe nagyon mély, a legsötétebb őszi paletta az övé, míg a lágy ősz (ősz-nyár) a legfátyolosabb, puha, füstös őszi színekben a legszebb.

Hírességek közül ősz típusba tartozik többek között Julia Roberts, Julianne Moore, Sandra Bullock, Eva Mendes, Eva Longoria, valamint Melissa McCarthy és Kim Raver is.

1 thought on “Színtípusok 4. rész – Az ősz típus

  1. Nekem kifejezetten tetszik az ősz típus. Földszínei miatt igazán közel áll hozzám. Stílusa is egyébként nagyon engem közvetít. Nagyon kedvelem a sportos, lezser eleganciát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük