Tippek

Beszéljünk a fehérneműkről!

A jó idő beköszöntével előkerülnek a szekrényekből a világos ruhadarabok, a könnyedebb, vékonyabb anyagok, áttetszőbb textíliák. A napokban Budapest utcáin többször is belefutottam a világos nadrág alól “átvillanó” sötét fehérnemű esetébe, ezért fogalmazódott meg bennem, hogy fontos lenne beszélnünk az alapokról: a fehérneműről.

Elsőként fontos tisztázni, hogy a fehérnemű elsődlegesen funkcionális ruhadarab és csak másodlagos az esztétikai szerepe. A megfelelő higiénia biztosítása mellett a fehérnemű szerepe, hogy tartsa, amit tartani kell, takarja, amit takarni kell és emelje ki, ami kiemelendő. És ami talán a legfontosabb: a jó alsónemű úgy tölti be ezeket a funkciókat, hogy mindeközben láthatatlan marad. Félreértés ne essék: abszolút híve vagyok a nőies és szexi fehérneműk viselésének, de én azt vallom: az alsónemű nem a világra tartozik, csupán arra, akinek meg akarjuk mutatni.

Nézzük tehát a legfontosabb alapszabályokat: 

 1. A megfelelő méret kiválasztása
  Melltartó esetében tisztában lenni a számunkra megfelelő kosár- és körmérettel alapvető fontosságú, nem csupán esztétikailag, de a mellünk egészsége szempontjából is. Sokan – tévesen – a mell méretét a körmérettel azonosítják, holott ebben az esetben éppen a kosárméret a meghatározó. Kevés kiábrándítóbb dolog van, mint a túl nagy melltartóba “beeső” felsők látványa, vagy éppen a túl kicsi melltartó által létrehozott “dupla mell” effektus. Ha nem vagyunk biztosak a méreteinket illetően, kérjünk segítséget: a nagyobb fehérnemű üzletekben hozzáértő szakemberek adnak útmutatást a megfelelő méret és fazon kiválasztásához.
 2. A megfelelő anyag kiválasztása
  Ennek elsősorban higiéniai szempontból van jelentősége: figyeljünk arra, hogy a fehérneműnk lehetőleg természetes, jól szellőző anyagból készüljön, és igyekezzünk kerülni a műszálas darabokat!
 3. A megfelelő fazon és szín kiválasztása
  Mindig a ruha szabásához és színéhez válasszunk fehérneműt, szem előtt tartva, hogy az alsónemű úgy tegyen hozzá az összképhez, hogy közben láthatatlan maradjon.
  Általánosságban néhány szabály:
  – fehér vagy világos ruhadarabokhoz testszínű alsóneműt viseljünk, ha vékony vagy nagyon elasztikus anyagú ruhát viselünk, a fehérnemű legyen lézervágott, varrás nélküli. A fehér ruhadarabok alatt még a fehér alsónemű is átlátszik!
  – pánt nélküli vagy keskeny, spagettipántos felsőrészekhez pánt nélküli melltartót viseljünk. Amennyiben a mellünk mérete miatt nem tudunk pánt nélküli melltartót viselni, úgy érdemes ezeket a ruhadarabokat kerülni.
  – mély hátkivágású ruhákhoz olyan melltartót viseljünk, amelynek nincs hátul pántja.
  – elasztikus anyagú ruhák alá csipke nélküli darabokat viseljünk, ellenkező esetben a fehérnemű mintája át fog ütni az anyagon, ami furcsa összhatást eredményez. 
 4. És végül az abszolút tiltólista:
  – A szilikonpánt. Sosem lesz láthatatlan, tehát a funkcióját nem tudja betölteni, ellenben néhány használat után besárgul, bebarnul, felhullámosodik. Dobjuk ki és engedjük, hogy a feledés jótékony homályába merüljön.
  – A ruha alól szándékosan és látványosan “kivillanó” fehérnemű nem szexi, sokkal inkább közönséges, és olcsó hatást kelt…
  – Munkahelyi, üzleti, diplomáciai közegben minden esetben kötelező a melltartó viselése!

Ha szeretnénk, hogy megjelenésünk kifogástalan legyen, érdemes az alapoktól jól felépíteni az összeállításunkat: az adott ruhadaraboknak és az alkalomnak megfelelően kiválasztani a fehérnemű fazonját, színét és anyagát.

Képek forrása: pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük